LA RUTA DE LA PAU

La Terra Alta va ser escenari durant la passada Guerra Civil dels tràgics esdeveniments de la Batalla de l'Ebre (abril - novembre 1938). Les abruptes Serres de Pàndols i Cavalls, amb els seus esquerps penya-segats, foren refugi dels soldats i el lloc on es lliuraren les més aferrisades lluites.

 

Avui, redescobrint aquests llocs, se'ns fa difícil imaginar les terribles situacions que s'hi van desenvolupar. El silenci i la pau que actualment s'hi respira conviden a visitar-los i gaudir de l'espai i la natura que ens ofereixen.

 

A la Punta Alta (705 m) de la Serra de Pàndols s´hi troba el monument a la pau promogut per la Lleva del Biberó i dedicat "a tots els que varen combatre a la Batalla de l'Ebre". La concavitat que hi ha a la cara principal del dau simbolitza el sol d'un nou dia, i mostra, al seu interior, el colom de la pau. És un monument que fa reflexionar a les persones que el visiten.

 

Des d'aquesta cota es pot gaudir d'una esplendida panoràmica. En dies clars s'albira gran part de la Terra Alta, la Ribera d'Ebre, el Baix Ebre, els Ports de Tortosa-Besseit i, fins i tot, els Pirineus.

 

Un altre indret singilar, per la visita que ofereix i pel seu passat històric és el mirador del Coll del Moro, des d'on s'aprecia tota la depressió de Bot, amb una gran extensió de terreny que va des de Corbera d'Ebre a l'est, fins més enllà d'Horta de Sant Joan, a l'oest; i davant, les Serres de Pàndols i Cavalls. Des d'aquí el mateix general Franco dirigí les operacions quan el front de l'Ebre es convertí en la principal qüestió d'Estat.

 

El monument que s'aixecà després de la guerra en aquest lloc és justament al costat del sector de necròpolis anomenat "Calars", que juntament amb "Camp Teuler", "Maries" i el poblat del Coll del Moro, configuren un dels jaciments aqueològics més importants de la península.

 

Però on de veritat es va copsar la magnitud dels cruents esdeveniments és al poble vell de Corbera d'Ebre, conegut com la "Montera". Encara avui es pot passejar pels seus carrers i veure les cases en runes i l'esglèsia de Sant Pere, construïda al segle XVIII, també molt malmesa i, actualment, fora de culte.

 

Un altre poble singular que mereix una visita és Miravet, vora l’Ebre, amb el Pas de Barca i l’antiga fortalesa dels templers, regufi dels soldats durant la guerra.

 

Miravet és famós per una imatge que donà la volta al món, la foto dels republicans creuant l’Ebre davant mateix del poble. Un poble que encara conserva les evidències del pas de la guerra. Runes, solars vuits i l’església vella amb impactes de metralla, nua d’imatges i desolada, convertida avui en espai cultural amb una exposició sobre el pas de l’Ebre.

 

La Batalla de l'Ebre, que durà 116 dies, han deixat múltiples testimonis en forma de monòlits a quasi tots els pobles de la comarca, en memòria d'uns fets que ningú voldria tornar a veure.

 

Descripció de la Ruta

 

El punt de partida és el Pas de Barca de Miravet, arribant per l’Eix de l’Ebre (C-12), passat Ginestar direcció Tortosa a l’esquerra. Passarem la Barca (amb el cotxe) en memòria a aquells que creuaren l’Ebre per aquest punt el 25 de juliol de 1938.

 

Mereix la pena aturar-se a veure el Poble antic de Miravet, amb evidències clares del pas de la guerra (al Punt d’informació Lo Racó del Temple us poden facilitar més dades històriques i material informatiu).

 

Continuarem direcció Pinell de Brai seguint la ruta dels soldats republicans. Agafarem la C-235 direcció Gandesa i travessarem el barranc que separa la Serra de Pàndols de la Serra de Cavalls, observant l’espectacularitat dels seus penya-segats.

 

En sortit dels revolts hi ha una petita recta on haurem de desviar-nos, a l’esquerra, direcció a la Fontcalda, i allí mateix es troba l’àrea recreativa de “La Fonteta”, on deixarem els cotxes.

 

a) Ruta de la Pau a peu:

 

Se surt caminant de "La Fonteta" (370 m d’altitud) seguint la carretera comarcal C-235 fins arribar a la cruïlla amb el GR-7.1. S’agafa el GR-7.1. per començar la pujada de la Serra de Pàndols. Es fa el primer cim de cota 696 m, i es baixa fins l’àrea d’esbarjo de Santa Magdalena on es pot fer una parada tècnica.

 

Després de l’aturada es fa l’ascensió a la cota emblemàtica de 705 m. Si el dia ho permet es pot albirar una esplèndida vista del Delta de l’Ebre i els Ports de Tortosa-Beseit. A partir d’aquest punt tot és baixada.

 

Es passa pel Coll d’en Canar (500 m) i s’arriba després de 3:10 h i 10 Km a l’ermita de la Fontcalda (180 m). A la Fontcalda ens relaxarem i posarem els peus a remull dins de la prodigiosa aigua medicinal. La tornada cap a "La Fonteta" seguirà la Vall del Frare i la Vallada d’en Torner, tot admirant a mà dreta l’entranyable Serra de Pàndols.

 

b) Ruta de la Pau en cotxe:

 

El recorregut descrit anteriorment també es pot fer en cotxe, fins i tot arribar a la cota 705 i baixar a la Fontcalda. En aquest cas podem continuar fins Prat de Comte, tot travessant dos túnels de l’antiga via de la Vall de Zafán, o tornar enrera i continuar fins Gandesa, on podem completar la jornada amb la visita al Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre (977 420 760).

 

Agafant la Nacional 420 direcció Reus-Tarragona arribarem a Corbera d’Ebre, on mereix la pena aturar-se per visitar el Poble Vell tal i com quedà després dels terribles bombardejos. Una imatge impactant que no ens deixarà indiferents.

 

TOT PARC 2015