LA VIA VERDA DE LA VAL DE ZAFÁN

Recorregut A: Arnes - Horta - Bot - la Fontcalda - Pinell

El recorregut comença a l’estació d’Arnes. El nucli històric d’aquest poble va ser declarat bé d’interés cultural per la Generalitat de Catalunya i el seu Ajuntament és un dels primers d’estil renaixentista de Catalunya.

 

A 1 km de l’accés a la Via Verda arribem a Horta de Sant Joan, on es pot visitar l’Ecomuseu dels Ports, el Convent de Sant Salvador i el Museu Picasso, sent una de les visites obligades el nucli urbà medieval amb les porxos de la Plaça de l’Església, l’Ajuntament i l’Església de Sant Joan Baptista.

 

Seguint l’antic traçat ferroviari arribem a Bot, l’únic municipi que toca a la Via Verda. L’edifici més significatiu és l’Església renaixentista de Sant Blai. També s’hi pot visitar l’ermita de Sant Josep i l’àrea recreativa del Forat de la Donzella.

Prat de Comte, a 4 km de la Via Verda, és un petit municipi poblat a l’època dels templers, on es pot visitar l’Església de Sant Bertomeu, el Portal (antiga porta d’entrada a la població), la destil·leria i el forn de pa. Aquest municipi juntament amb Horta de Sant Joan i Arnes formen els “pobles dels Ports” a la Terra Alta. La seva ubicació els consoliden com a pobles eminentment turístics; la configuració de les muntanyes, roques i rius permeten la pràctica de múltiples esports amb contacte amb la natura com rutes amb bicicleta, l’escalada, barranquisme, etc.

A 4,7 km de l’estació de Bot, a la vora de la Via trobem el Balneari de la Fontcalda, conjunt paisatgístic, termal i religiós a la part més enclotada de la vall. Des d’allí es poden seguir diferents sendes pels voltants i fins i tot remuntar la muntanya fins la cota 705 on es troba el monument a la Pau, dedicat als morts en la Batalla de l’Ebre.

El final de la Via Verda és el Pinell de Brai, a 6 km de la Via, on es pot visitar el Celler Cooperatiu també conegut com la Catedral del Ví, l’obra magna de l’arquitecte modernista i deixeble de Gaudí, Cesar Martinell.

 

Recorregut B: Pinell - la Fontcalda - Bot - Horta - Arnes

El recorregut pot començar des de la plaça que hi ha al davant del celler cooperatiu del Pinell de Brai, obra de l'arquitecte vallenc Cèsar Martinell. Des d'aquí es va cap a la cruïlla amb la C-235 i se segueix recte en direcció a Prat de Comte.

 

Transcorreguts 4,5 quilòmetres ens trobem, a l'esquerra, la via del tren i l'antiga estació del Pinell de Brai. Aquí comença la part de l'excursió per la Via Verda.

 

La Via Verda de la Terra Alta aprofita l'antiga línia del ferrocarril que havia d'unir les poblacions de Tortosa i Alcanyís, a l'Aragó. La línia es va començar a construir a finals del segle XIX però Renfe la va clausurar l’any 1973 al.legant que era poc rendible. Ara, la línia fèrria ja desmantellada i les antigues estacions permeten a l’excursionista gaudir de forma privilegiada de la natura de la comarca i conèixer indrets únics.

 

Un cop a l’estació del Pinell de Brai, s’ha d’avançar seguint el camí asfaltat en direcció contrària a l’estació. El camí passa per cinc túnels de l’antic ferrocarril i, quan s’han recorregut vora 10 quilòmetres, es creua un pont que deixa a la dreta el riu Canaletes. Uns metres després trobem la cruïlla d’entrada al balneari de la Fontcalda. La bellesa de l’entorn natural de la Fontcalda i el seu santuari requereix l’antenció del viatger.

 

De nou a la Via Verda seguim fent camí cap a l’estació de Prat de Comte, el poble més petit de les Terres de l’Ebre. A partir d’aquí, hi ha cinc túnels més i gairebé cinc quilòmetres fins a l’estació de la següent població de l’excursió: Bot.

 

L’estació es troba als afores del poble, però si es vol visitar la població, aquesta queda relativament a prop.

 

Des de l’estació de Bot s’han de recòrrer gairebé 9 quilòmetres fins arribar a l’estació d’Horta de Sant Joan. Pel camí es passa per dos ponts, el primer dels quals creua un barranc.

 

Un cop a l’estació d’Horta es pot abandonar una estona la Via Verda per entrar al poble i contemplar el seu nucli antic i el puig de Santa Bàrbara.

 

De nou a la Via Verda, es fan uns 4,4 quilòmetres més i s’arriba al final de la nostra ruta, a l’estació d’Arnes-Lledó.

 

De l’estada a Arnes paga la pena de visitar el seu Ajuntament, de factura renaixentista, i, si es disposa de temps, ens podem endinsar cap als Ports i gaudir d’una de les millors perspectives del territori i d’aquest Parc Natural.

 

TOT PARC 2015