BALNEARI DE LA FONTCALDA

 

L’espai de la Fontcalda rep el nom d’una font d’aigua minero-medicinal que brolla a 28 graus, a l’esquerra del riu Canaletes, no gaire lluny del santuari. Són aigües que duen clorur i carbonat càlcic, sulfat de magnesi i clorur sòdic. Aquesta font és coneguda popularment amb el nom de la “Font dels Xorros”.

 

El Santuari de la Fontcalda

El Santuari està documentat des del s. XIV, quan un grup de frares trinitaris hi van iniciar una comunitat conventual que no va prosperar degut a l’aïllament del lloc. L’església data del 1753 i es deu a la iniciativa de Mn. Antoni Soler. És d’estil neoclàssic, d’una sola nau amb volta de canó, petit creuer, cúpula i cimborri. Dues capelles laterals per banda, cor sobre l’entrada i les obertures estant donant a la nau sobre les capelles i al cimborri, octogonal. Les pintures de l’altar major són obra de Josep Lahosa. L’any 1936, durant la Guerra, el santuari va ser cremat i es destruí l’altar barroc i la imatge actual és una còpia en alabastre de l’original, feta per l’escultor Innocensi Serrano Montagut.

 

La llegenda

Es diu que en la vall hi tenia el ramat un pastoret de Prat de Comte, el qual un dia va veure no molt lluny de la font, una imatge de la que ningú en tenia noticia i que segurament estava amagada de les persecucions d’Espanya. La tradició afirma que el pastoret havia rebut una senyal del cel amb aquesta aparició, el pastoret s’emportà la imatge a Prat de Comte i li comunicà als seus amos la noticia, però en el moment de treure-la del sarró per ensenyar-la la imatge havia desaparegut. El pastor, guiat per la llum que havia rebut del cel tornà al lloc de l'aparició i allà hi trobà de nou la Mare de Déu. Aviat va arribar la notícia a Gandesa i molts anaren a venerar la Mare de Déu, fou traslladada també a l'església de Gandesa però l'endemà havia desaparegut i tornava a trobar-se al mateix lloc. Gandesa aleshores aixecà una petita capelleta i més tard una església.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La vegetació

Hi domina l’alzinar litoral, si bé la seva vegetació arbòria i en alguns casos l’arbustiva ha estat substituïda per pinedes de pi blanc i brolles calcícoles respectivament. A les zones més seques i meridionals el domini correspon a la màquia litoral de garric i margalló. Associats al riu Canaletes, l’únic de cabal permanent, apareixen petits retalls de vegetació de ribera. La presència de roquissars, cingleres i penyals calcaris permet que la representació de vegetació rupícola sigui important.

L’espai presenta una gran diversitat de paisatges de gran valor, on es combinen ambients rurals amb predomini de cultius de secà, alternats amb petites clapes de bosc, amb altres terrenys muntanyosos on predominen uns relleus molt abruptes amb cingleres, plegaments i barrancs, com el que forma el riu Canaletes quan talla la roca calcària obrint-se pas vers l’Ebre. Els estrets de Canaletes, la vall del Frare, la vall de la Fontcalda i la costa del Molí són els elements més característics d’aquest complex paisatge.

 

La fauna

Les cingleres i els espais oberts possibiliten la presència a l’espai de l’àliga perdiguera, l’àliga daurada, el voltor, el falcó peregrí, el duc, la gralla de bec vermell, el xoriguer, la merla blava, el pardal roquer, el falcó mostatxut, la cabra salvatge i el gat salvatge.

Al riu es poden observar ocells com ara el blauet i la merla d’aigua i mamífers com ara la llúdriga.

 

L’ús públic

A la plaça de l’ermita hi ha una font i dos edificis destinats a allotjament. L’edifici més gran del balneari disposa d’un restaurant i un bar. L’espai disposa d’aparcament per a 20 cotxes a l’entrada per tal que al recinte no hi accedeixin els cotxes i es creï un espai de tranquil·litat per als visitants i per al lliure moviment dels infants.

L’espai també disposa de zona de lleure, banys i dutxes al riu Canaletes. Hi ha un sistema d’escales i baranes tant pel que fa als estrets de Dalt com als estrets de Baix.

 

Com arribar-hi

Des de Gandesa, l’accés es a través d’una pista forestal asfaltada de 12 km que s’agafa des de la carretera C-43 (en direcció a Benifallet) a l’alçada de l’àrea recreativa de la Fonteta (a 3 km del centre de Gandesa).

 

Informació extreta de l’Ajuntament de Gandesa i de l’opuscle editat per la Fundació Territori i Paisatge de Catalunya Caixa

 

 

TOT PARC 2015