UN DIA AL DELTA DE L'EBRE

El Delta de l’Ebre ofereix 320 km2 de natura única i incomparable. Apropar-nos a aquest Parc Natural de tanta espectacularitat natural i humana ens proporciona agradables sensacions i records inoblidables. És tanta la riquesa biològica i tan important la transformació agrícola d’una part de la seva superfície, que la seva visita ens deixarà clara constància d’un aspecte: la seva forta personalitat i identitat. Ens veurem immersos en el fort contrast d’imatges i colors que ofereixen als nostres ulls els arrossars, les llacunes, els salobrars, les immenses platges sorrenques... enmig el riu Ebre i al fons, sempre la mar Mediterrània.

 

L’home i la naturalesa

 

El Delta es caracteritza per dos trets característics. Primer, una contínua disputa entre el mar i el riu per dominar un espai. En un equilibri precari, els sediments de l’Ebre guanyen terreny al mar o el mar empeny cap a l’interior prenen espai al Delta. I en segon lloc, aquest parc natural conjuga alhora una zona de gran valor ecològic i una zona on els humans treuen profit agrícola, un equilibri que ha aconseguit sobreviure al pas del temps.

Possiblement aquest estil de vida tan lligat a la natura, ha format el caràcter dels habitants del Delta. Visitar aquesta zona ens donarà fe de l’alegria i extraversió de la seva gent.

 

Què visitar

 

El Parc Natural ens ofereix un ampli ventall de possibilitats per gaudir del paisatge i passar un o diversos dies inoblidables. Circular en cotxe serà tota una aventura, ja que les carreteres i camins s’assemblen i no hi ha gaires indicacions. Però aquest fet forma part també del seu encant natural, que ens farà oblidar el tràfec de la vida a les ciutats.

 

A continuació us llencem diferents propostes perquè escolliu la que més us agradi:

- Agafar un vaixell i navegar pel riu Ebre fins a la desembocadura. A l’embarcador de l’illa de Buda, prop de la urbanització de Riumar, a 9 km del poble de Deltebre, tenim una àmplia i assequible oferta. Aproximadament en una hora de trajecte gaudirem d’un espectacle únic: el paisatge del riu, els ocells i en arribar al mar, notarem el contrast de les onades en el moviment del vaixell.

 

-Visitar la Punta del Fangar. Sortint des de l’Ampolla o Deltebre anirem en direcció a la Platja de la Marquesa. Des d’aquest punt podem anar a peu fins a la Punta del Fangar. És un camí on podrem admirar les dunes naturals de sorra blanca, la seva vegetació i en dies de molt sol, els miratges. Al fons, de referència, el far del Fangar.

 

- Conèixer les llacunes deltaiques: Al marge esquerra del riu podrem descobrir la llacuna de les Olles, el Canal Vell i el Garxal, mentre que al marge dret ens sorprendran l’Encanyissada, la Tancada, l’Alfacada i la Platjola.

 

-Descobrir la badia dels Alfacs, avançant pel camí de sorra traçat al llarg de tota la barra del Trabucador fins arribar a la Punta de la Banya. Es tracta d’un decorat molt especial, amb el Mediterrani i una llarga i estreta platja al nostre flanc esquerre, i la badia dels Alfacs, ben propera per la dreta. Al final, un mirador, el punt més llunyà de lliure accés que, gràcies a l’altitud guanyada, esdevé un bon observatori de tot aquest entorn tan peculiar.

 

- Finalment caldrà que visiteu les poblacions que conformen el Delta de l’Ebre: L’Ampolla, amb la seva tradició pesquera; Amposta, amb el seu emblemàtic pont penjant sobre l’Ebre; Sant Carles de la Ràpita, amb l’encant d’un poble mariner; L’Aldea, amb les seves precioses torres; Camarles, el balcó del Delta; Deltebre i Sant Jaume d’Enveja, situades al cor del Delta de l’Ebre; i finalment els nuclis de Poblenou i els Muntells, la essència del Delta.

 

 

 

TOT PARC 2015